This 10m x 3.5m-5m formal pool provides a superb feature for this home in Castle Hill, in Sydney’s North West. It was created to ensure a seamless transition from the outdoor living/dining areas and the sunny rear garden. Because of the steeply sloping block, the pool was structurally formed above ground and includes piering. The result is a pool that perfectly defines the style of the home and landscaped areas.

To blend with the colour palette of the home’s exterior and the pylons which support the roof of the covered alfresco area, stone coping was used extensively around the pool. This contrasts with the rich-coloured timber sundeck and privacy screen at the rear of the pool.

The pool has a pebble interiorwith navy glass waterline tiles adding a dramatic touch. An expansive, multi-toned stone feature wall further enhances the privacy and aesthetics of the pool. And a horizontal water feature provides a dramatic cascade of water into the pool.

For ease of maintenance, an in-floor cleaning system was installed, in addition to Aquaquip pool filtration. Energy-efficient LED lighting enables the home’s owners to use the pool in darker hours, or to create a mesmerising effect at night. Glass fencing has been used between the alfresco dining area and the garden, thus enabling the pool and the water feature to be clearly viewed from the home.